16 dagar: Bolivias höjdpunkter

Följande ingår i resan:
Flygresa från Sverige till Santa Cruz med flygbyte på vägen
Flygresa från La Paz till Sverige med flygbyte på vägen
Alla privata transporter till och från flygplatser med spansktalande chaufför
Privata transporter runt i Bolivia med spansktalande chaufför
Tåg från Uyuni till Oruro
Båttur från Copacabana – Sun Island - Copacabana
13 övernattningar på bra hotell
13 x frukost (dag 3-15, dock inte dag 11)
7 x luncher (dag 6, 8, 9, 10, 12, 13, 14)
2 x middagar (dag 8 och 9)
Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
Individuell rundresa med privat transport och engelsktalande guider
 
Följande utflyktspaket är inkluderat:
Halvdagslång stadsrundtur i Santa Cruz
Halvdagslång stadsrundtur i Sucre
Halvdagsbesök på Tarabuco-marknad
Halvdagslång stadsrundtur i Potosi
Heldagstur i Uyuni saltöknen
Heldagstur i Eduardo Avaroa Reserve med laguner och flamingofåglar
Heldagstur med gejsrar och Laguna Verde
Besök vid Tiwanaku-ruinerna
Promenad på Sun Island
Stadsrundtur i La Paz inkl. Måndalen
Alla utflykter är med engelsktalande guider
Entréer till nämnda sevärdheter, dock inte entré till Incahuasi Island vid Uyuni på 4,5 USD per person och Eduardo Avaroa Reserve på 21 USD per person. Det ska betalas på platsDetaljerat dag-för-dag-program
 
Dag 1: Flygresan till Bolivia
Avresa från Sverige med flygbyte på vägen till Santa Cruz
 
Dag 2: Ankomst till Santa Cruz
Du ankommer till Santa Cruz, som är Bolivias största stad. I ankomsthallen väntar en guide på dig och kommer sedan att ta dig till hotellet i Santa Cruz.
 
Santa Cruz grundlades år 1560 av spanjoren Ñuflo de Chávez. Staden är Bolivias växtcentrum och Santa Cruz har en intressant etnisk blandning på grund av de många människorna som vallfärdade till staden för att få del av den ekonomiska tillväxten. Staden är i dag en av landets viktigaste städer och har landets största industriområde. Staden bjuder på bra underhållning, delikata restauranger, spännande museer och kulturella center. Den är framför allt känd för sina många byggnader från den spanska kolonialtiden.
 
Övernattning på Hotell LP Santa Cruz.
 
Dag 3: Stadsrundtur i Santa Cruz
I dag ska du på rundtur i Santa Cruz centrum. Du kommer förbi torget Plaza 24 de Septiembre med många betydelsefulla byggnader från kolonialtiden. Här kan bl.a. nämnas katedralen, rådhuset och kulturhuset. Turen slutar vid Monseno Rivero Boulevard där det är dags att få sig lite att äta och dricka.
 
Övernattning på Hotel LP Santa Cruz.
 
Dag 4: Flyg från Santa Cruz till Sucre
Du hämtas på hotellet och skjutsas till flygplatsen och härifrån flyger du till huvudstaden Sucre. I Sucre väntar en guide på dig och tar dig till hotellet.
 
Övernattning på Hotell Real Audiencia.
 
Dag 5: Stadsrundtur i Sucre
Sucre grundlades år 1538 och är Bolivias officiella huvudstad trots att parlamentet och regeringen håller till i den administrativa huvudstaden La Paz. Staden ligger i en dal omringad av berg. Sucre, som också kallas ”Den vita staden” på grund av de många vitkalkade husen med rött tegel, är utan tvekan en av det vackraste städerna i Bolivia och Sydamerika med dess välbevarade centrum och många vackra byggnader från kolonialtiden.
 
Du promenarar på stadens gator med de neoklassiska fasaderna, de storslagna koloniala byggnaderna och träffar på den vänliga befolkningen. Du besöker de historiska platserna och byggnaderna – bland de viktigaste kan nämnas torget Plaza 25 de Mayo med många betydelsefulla byggnader, häribland katedralen och Casa de la Libertad, som är ett av de viktigaste historiska monumenten, eftersom det var här händelserna som ledde till landets självständighet ägde rum. I staden finns många intressanta religiösa byggnader bl.a. den vackra San Fransisco-kyrkan. Du besöker också det franciskanska klostret La Recoleta, som har en fantastisk utsikt över staden.
 
Övernattning på Hotell Real Audiencia.
 
Dag 6: Halvdagstur till Tarabuco-marknaden – Potosi
Efter frukosten är det dags att bege sig mot Tarabuco-marknaden (bara öppet söndagar), som ligger 2 timmar i bil från Sucre. Du kommer här att få se lokalbefolkningen i sina traditionella Yampara-klädesdräkter. En del av kvinnorna är klädda i trekantiga hattar med fransar och mynt och männen har färgglada ponchos och skinnhjälmar som liknar de som de spanska conquistadorerna bar. På marknaden kan du bl.a. köpa vävda textiler, smycken, grönsaker och charangos, som är ett stränginstrument gjort av bältdjurets sköld. Du åker sedan vidare till Potosi.
 
Övernattning på Hotell Santa Teresa.
 
Dag 7: Halvdagslång stadsrundtur i Potosi – Uyuni
Potosi är den högst belägna staden i världen med sina 4 909 meter över havsytan. Det är en gammal gruvstad byggd runt Cerro de Potosi-berget, även känt som ”Det rika berget”. Inkaindianerna visste att det fanns silver i berget men utnyttjade det aldrig. Spanjorerna började omgående med gruvdriften och upptäckte att berget innehöll den största silverförekomsten man hittills hade skådat. Lokalbefolkningen tvingades till att arbeta i gruvorna och tusentals dog under de förfärliga förhållandena. Stadens rikedom visade sig alltså vara en förbannelse för lokalbefolkningen – och den hänger kvar än i dag. Staden, som hjälpte till med att finansiera den ekonomiska utvecklingen i Europa genom århundraden, är i dag en glömd stad i tredje världen.
 
Potosi är känd för sin barockarkitektur och sina kolonialtids-byggnader. Det man ser i dag är dock bara en skugga av kolonialtidsstaden från 1600-talet, då Potosi var lika stort som det samtida London och mycket mer pråligt. Det är dock en av de kolonialtidsstäder i Sydamerika som har bevarat mest av sin ursprungliga karaktär. Du ska i dag utforska stadens omgivningar, besöka de historiska torgen Plaza 6 de Agosto och Plaza 10 de Noviembre, stadens vackra kyrkor, det berömda House of Currency-museet och den lokala marknaden. Sedan fortsätter du till Uyuni.
 
Övernattning på Hotell Jardines de Uyuni.
 
Dag 8: Uyuni – San Pedro de Quemes
Du besöker i dag ”Tågens kyrkogård” med gamla lokomotiv och vagnar från 1800-talet. Sedan besöker du staden Colcachi, där vi ser processen för salt-tillverkningen och du kan köpa lokala konsthantverk och saltkristaller. Du fortsätter till Salar de Uyuni, som är världens största saltsjö med sina 10 500 km2. Den ligger nära gränsen till Chile i 3 653 meters höjd och det kan därför bli kallt, så ta med dig varma kläder. Runt om sjön ligger rödbruna vulkaner och berg som står i vacker kontrast mot den blå himlen. Det är en fantastisk syn och det ser nästan övernaturligt ut. Det finns sjöar i olika färger på grund av mineraler och alger. Vi fortsätter till det gamla ”Hotel de Sal” där du kan uppleva saltarkitektur. Du åker sedan ut till Isla Incahuasi där du kan njuta av den magiska utsikten till saltsjön.
 
Övernattning på Hotell Tayka de Piedra.
 
Dag 9: San Pedro de Quemes – Eduardo Avaroa Nationalpark
Idag beger du dig av från hotellet i tidig morgontimma för att se öknen i soluppgångens vackra ljus. Du fortsätter in i Eduardo Avaroa nationalpark, där det är möjligt att se Yaretas och Vizcachas, som är vilda ökenkaniner. Du besöker den röda sjön Laguna Colorada som är hemvist för flamingofåglar. Den röda färgen i sjön och på flamingfåglarna beror dels på solens strålar och dels på alger och plankton i sjön. Sedan fortsätter du till Ojo de Perdiz där du övernattar.
 
Övernattning på Hotell Tayka del Desierto.
 
Dag 10: Eduardo Avaroa Nationalpark - Hito Cajones – Uyuni – Oruro
Tidigt denna morgon lämnar du hotellet för att se gejsrarna vid Sol de Mañana, när de är som mest aktiva vid solens första strålar. Landskapet är helt otroligt med hål med lava, rök och svavellukt. Du får sedan chansen att ta ett dopp i de varma källorna. Du fortsätter till den gröna sjön Laguna verde som är en riktig pärla. Här kan du se hur färgen ändrar sig från smaragdgrön till mörkgrön. Sjöns färg beror på avlagringar och innehåller kopparmineraler. Du kommer härifrån kunna se Licancahur-vulkanen i fjärran. 
 
På vägen får du lunch innan du återvänder till Uyuni. Här har du ett par timmar att koppla av innan du ska med midnattståget till Oruro. (Tis, ons, fre och sön).
 
Avkoppling på Hotell Jardines de Uyuni.
 
Dag 11: Oruro – La Paz
Efter några timmar i tåg ankommer du till Oruro mycket tidligt om morgonen och en guide kommer att hämta dig på stationen och skjutsa dig till La Paz. När du ankommer till La Paz kan du ägna resten av dagen åt avkoppling efter en lång resa.
 
Övernattning på Hotell LP La Paz. 
 
Dag 12: Tiwanaku – Sun Island
Idag åker du till det arkeologiska området Tiwanaku som ligger ca 7 mil från La Paz. Tiwanaku är byggt med stora stenar, där många av stenarna är huggna på helt fantastiskt vis. Du besöker museet med keramik, Aymara-mumier och inka-kranier.
 
Du besöker sedan Tiwanakuruinerna, där du bl.a. ser solporten och månporten. Du besöker också Kalasasaya-templet och Akapana-pyramiden. Sedan åker du till den lilla staden Copacabana, som är känd för sin Virgin del la Candelaria, Bolivias skyddshelgon. Sedan åker du med båt till den magiska ön Sun Island, där du övernattar.
 
Övernattning på Ecolodge La Estancia.
 
Dag 13: Sun Island – La Paz
Efter frukosten beger du dig från hotellet och ut på en ö-rundtur. Du börjar på toppen av denna majestätiska ö. Här kan du njuta utsikten över Titicaca-sjön, som är världens högst belägna navigerbara sjö.
 
Du fortsätter turen på en pre-inkastig som leder till otaliga ruinkomplex och tempel från inkatiden. Du fortsätter turen på ön, varpå du tar båten tillbaka till Copacabana och åker vidare till La Paz.
 
Övernattning på Hotell LP La Paz. 
 
Dag 14: Stadsrundtur i La Paz – Måndalen
Idag ska du på stadsrundtur i La Paz. Du börjar vid stadens traditionella centrum Plaza Murillo, där det italienskinspirerade presidentpalatset ligger. De smala gatorna sträcker sig upp för bergssidan bakom Plaza San Francisco med den stora stenkyrkan. Här finns en staty av Jesus med en blå självlysande gloria. En stentrappa leder upp på kyrkans tak där det är en fantastisk utsikt över staden. Vid kyrkan är det ofta fullt av bolivianska campeninas (kvinnor från landet), i färgglada kläder. De säljer bl.a. filtar, nötter, örter och ylletröjor med bilder av lamor. Sedan besöker du ett av stadens mysigaste kvarter med gatan Calle Jaén som fortfarande är kullerstensbelagd, utan trafik och med välbevarade kolonialtidsbyggnader. Du besöker här frilandsmuseet med Tiwanaku-kulturen. Sedan beger vi oss till Valle de la Luna, Måndalen, som har fått sitt namn efter klippformationerna som präglar området.
Övernattning på Hotell LP La Paz. 
 
Dag 15: Avresa från La Paz
I dag reser vi från La Paz. Du hämtas på hotellet och skjutsas till La Paz flygplats.
 
Dag 16: Hemkomst
Du ankommer till Sverige.